2019. november 24., vasárnap

Utazás: Szombat, vasárnap


Utazás: Szombat, vasárnap: Szeretek utazni. Sokszor indulunk egy-egy utazásra hajnalban. Most még is szorongva készülődök. Hideg a novemberi éjszaka. Budapesten csak 5 fok körüli a hőmérséklet. Aggódom a bőröndöm és hátizsákom túlzottan sikeres megpakolása miatt is. Mi lesz, ha nagyobb a súlya a megengedettnél? Kezdeti feszültségem azonban hamar szertefoszlik. Két nagyon kedves, rátermett buszsofőrrel indultunk el Olaszország felé. Összeismerkedem a mögöttem ülő magyar hölggyel, így az alvás mellett vidáman, beszélgetéssel, egymás segítésével telik az éjszakai út nagy része. Velencéről sokat hallani a híradókban, hogy áradások vannak. Megállás nélkül ömlik akkor is az eső, amikor megérkezünk délelőtt a városba. Mégis, még így is különleges benyomást kelt a kikötő és a buszmegálló is. Utunkat viszont folytatjuk tovább. Jókat nevetünk az új olasz sofőr beszólásain Bologna után, nagyon várjuk már, hogy megérkezzünk Firenzébe. Leszálláskor újdonsült sofőrünk is nagyon kedves. A magyar hölgy és fia segítenek megtenni az első lépéseket Firenzében, - megvenni a tömegközlekedésre a jegyet, elindulni a villamossal. Egyedül indultam útra, de az út kezdete óta hála Istennek egy percre sem maradok egyedül, - kivéve, ha pihenni szeretnék, vagy valamilyen egyéni felfedezést szeretnék tenni.


A szállásomra összességében némi bosszúsággal jutok el, - nem jön soha az a busz, amit helyi járatként a kereső ajánl. A telefonom lemerülőben van. Így segítséget kérek, kérdezek. Mind az olasz fiatalok, mind a turisták nagyon kedvesek. Rögtön írják a keresőbe a célt a saját telefonjukon, mutatják az utat. Az idősebb olaszok nagyon kedvesek, de nem minden esetben beszélnek angolul.
Szállásadóm egy kedves, idősebb, előkelő, temperamentumos olasz hölgy. Ő viszont jól beszél angolul, mivel édesapjával a divatszakmában, ruhakereskedelemben dolgoztak. Sokszor járt külföldön, beutazta szinte az egész világot. Különösen fontosak neki távol keleti emlékei, vannak japán ismerősei, szálltak meg nála japán diákok az évek során, akikkel megmaradt a jó kapcsolata. Magyarországon leginkább a rendszerváltás előtt járt, így az akkori kép maradt meg benne kis országunkról. Meleg vacsorával vár. Megbeszéljük a napirendet, a találkozási pontjainkat. Szívesen beszélgetünk ezután esténként kultúráról, utazásról, történelemről, könnyűzenéről.
A társas ház, ahol lakom negyedóra, húsz perc sétára van a városközponttól és az iskolától. Szép, zölddel tarkított, csendes környék.